29 augustus 2013

Etty Hillesum, een Joodse heilige. Woensdag 25 september 2013 19.30 uur, Johanneskerk, Naarderstraat in Laren

Etty Hillesum
Het woord Heilig vormt de rode draad in het winterprogramma 2013/2014 van de PG Laren-Eemnes.

In de Bijbel betekent heilig: iets van God. Mensen zijn niet volmaakt, maar iets van God kan door mensen heen spelen en door mensen doorgegeven worden. Heilig kan ook apart, afgezonderd, of bijzonder betekenen. Je zou Heilig het bijzondere in een gewoon leven kunnen noemen. Anders gezegd: Heilig verwijst naar de goddelijke dimensie die in elk leven aan te wijzen is.

Etty Hillesum, een Joodse heilige.
In de oorlog schreef Etty Hillesum haar dagboeken in de Gabriël Metsustraat, dichtbij het Concertgebouw. De dagboeken vormen de weerslag van een indrukwekkend leven. Etty Hillesum is een jonge, intelligente vrouw, die na haar schooltijd in Deventer rechten gaat studeren in Amsterdam. Als de oorlog uitbreekt woont ze samen met anderen op kamers bij Han Wegerif, een oudere man, met wie ze een relatie krijgt. Zij vertelt in haar dagboeken over de oorlog, over alles wat ze in haar tijd ziet gebeuren en meemaakt, over de groter wordende dreiging, over de dood van mensen van nabij. Ze schrijft openhartig over haar familie, over haar relaties, met Wegerif, maar later ook met haar therapeut Julius Spier. Wat haar boeken uniek maakt is ook de wijze waarop ze spreekt over het leven, over vertrouwen en over God. Deze Joodse vrouw, die niet religieus is opgevoed, ontdekt God. Ze heeft een eigen godsbesef: niet buiten maar binnen haar zelf is Leven, Vertrouwen aanwezig dat ze aanspreekt met God. God is voor haar geen allesregelaar, maar een innerlijke bron van kwetsbaar en van groeiend vertrouwen. Zij neemt haar verantwoordelijkheid in haar bestaan. Ze gaat vrijwillig met haar familie mee naar Westerbork. Vandaaruit zal ze gedeporteerd worden naar Auschwitz, waar ze op 30 november 1943 sterft.

We lezen teksten van Etty Hillesum over leven, liefde, lijdenvertrouwen en over God. Deze teksten zijn ongekend actueel. Ze blijven het waard gelezen en herlezen te worden.

Woensdag 25 september a.s., 19.30 uur, Johanneskerk. Leiding: Job de Bruijn.