28 november 2013

Kerststallen in de Johanneskerk, Naarderstraat in Laren, op zaterdag 14 december a .s. tussen 15.00 en 17.30 uur

Ina Snaterse is deskundige bij uitstek als het gaat om kerststallen/-groepen. In de loop der jaren heeft ze een unieke collectie aangelegd. Een deel van deze collectie zal tentoongesteld worden in de adventstijd in de Ontmoetingskerk en in de Johanneskerk.

Ina over de herkomst van het fenomeen Kerststal/Kerstgroep en over de expositie:
 
 “Afbeeldingen van het kerstverhaal behoren tot de oudste christelijke voorstellingen. Al in de derde eeuw wordt de geboorte van Christus op sarcofagen en op fresco's afgebeeld. In de vroege middeleeuwen werden in kerken mysteriespelen opgevoerd, waarin de geboorte van Christus aanschouwelijk werd voorgesteld. Franciscus van Assisi was de eerste die in 1223 met zijn medebroeders in het woud van Greccio een uitbeelding gaf van de heilige nacht. Bij deze viering was wel een kribbe aanwezig met een levende os en ezel, maar niet het Kind en Maria en Jozef. De arme boerenbevolking, die niet kon lezen, kon zich zo een beeld vormen van de geboorte van Christus.

De waarschijnlijk oudste kerstvoorstelling, die uit vrijstaande beelden bestond, werd in 1289 voor een kerk in Rome vervaardigd. Na 1550 kwamen er kerstgroepen in kerken, maar ook in huizen van particulieren, aanvankelijk alleen in rijke huishoudens. Later werden de figuren kleiner en nam de omvang van de groepen af, zodat zij ook voor eenvoudiger huishoudens betaalbaar werden. De Jezuïeten bevorderden de verbreiding van het gebruik van kerst stallen in Spanje, Italië, Tirol en Zuid- Duitsland. In Napels ontstonden de wereldberoemde Napolitaanse kerst- groepen. De kerststal verspreidt zich in de 19e eeuw verder over de wereld en in de 20e eeuw ontstaat in veel landen zelfs een hele “industrie”, waarbij kerststallen in grote hoeveelheden en van allerlei materialen worden gemaakt en geëxporteerd. Uit mijn verzameling laat ik u in beide kerken een aantal groepen zien.”

De kerststallen zullen niet alleen op zondag te zien zijn. Een aantal malen zullen de kerken door de week opengesteld worden. Bijvoorbeeld op zaterdag 14 december a .s. tussen 15.00 en 17.30 uur. Dan zal een zanggroep Kerstliederen ten gehore brengen in de Johanneskerk.