26 februari 2014

Heiligheid buiten de vesting: Over heilige teksten die (net) niet in de Bijbel terechtkwamen. Woensdag 19 maart om 19.30 uur in de Johanneskerk, Naarderstraat in Laren.

Heiligheid buiten de vesting: Over heilige teksten die (net) niet in de Bijbel terechtkwamen.

Pieter Oussoren is bekend geworden door zijn magistrale Bijbelvertaling: De Naardense Bijbel. Nadat hij daarmee klaar was heeft hij zich samen met Renate Dekker gestort op geschriften die ontstonden in de tijd van de Bijbel, maar die niet in de Bijbelse canon terecht kwamen. De bundel kreeg de naam Buiten de vesting mee.

Het bevat talloze geschriften, die vertaald en ingeleid zijn. Om enkele te noemen: Tobit, Judith, Jesus Sirach, maar ook de psalmen 151 - 155, het evangelie van Thomas, van Nikodemus, van Maria Magdalena, van Judas, de Handelingen van Paulus en Petrus, het heengaan van Maria.
Daarnaast bevat het boek bijlagen waarin onder meer de vraag voorkomt:was Jezus getrouwd? Kortom: een uiterst interessante bundel, niet in het minst omdat veel geschriften afkomstig zijn uit de gnostische traditie, die in de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen.
Pieter Oussoren en Theo van Willigenburg, die twee jaar geleden bij ons over de Naardense Bijbel kwamen vertellen, komen terug om ons over heilige teksten buiten de Bijbel te spreken.
Woensdag 19 maart a.s. , 19.30 – 21.30 uur, Johanneskerk.