29 september 2011

Kerkcafé op donderdag 6 oktober 2011 om 20.00 uur in de Dorpskerk aan de Torenlaan in Blaricum

De tweede bijeenkomst van dit seizoen is op donderdag 6 oktober: Dr. Marc de Kesel spreekt over ‘Goden breken: monotheïsme als religiekritische religie’.

Bij monotheïsme is het in de eerste plaats niet om het geloof maar om de geloofskritiek te doen. Waar een monotheïstische religiositeit zich zorgen om maakt, is niet het ongeloof van mensen, maar juist hun geloof. Zo luidt de provocatieve stelling die Marc de Kesel in zijn lezing verdedigt. Dat mensen zich te snel tot iets transcendents bekennen en te gretig met allerlei goden
‘handel’ willen drijven: daartegen keren zich de profeten uit de drie monotheïstische godsdiensten, Jodendom, Christendom en Islam. Hun kritische vuurwerk mikt op de typisch menselijke neiging de eigen wensen voor werkelijkheid te nemen en zich in comfortabel godsgeloof te nestelen. Die aansporing tot een niet-aflatende alertheid om goden te breken is in onze moderne tijden verre van overbodig. Het is als kritische cultuur dat het monotheïsme een essentiële taak te vervullen heeft in onze moderniteit.

Marc de Kesel (filosoof) is verbonden aan de Arteveldehogeschool Gent en de Faculteit der Filosofie, Theologie & Religiewetenschappen van de Radboud Universiteit Nijmegen. Vanuit zijn interesse voor continentale filosofie publiceert hij over ethiek, kunst- en cultuurkritiek, politieke filosofie, religietheorie en de receptie van de Shoah.

De avond wordt gehouden in de Dorpskerk in Blaricum en begint om 20.00 uur precies.
Vanaf 19.45 uur zijn koffie en thee beschikbaar. Opgave vooraf wordt op prijs gesteld via
onze website www.pgblaricum.nl ; daar kunnen ook de meeste inleidingen die in de
afgelopen jaren zijn gehouden, worden beluisterd. U bent van harte welkom.