7 januari 2013

Kerkcafé op donderdag 24 januari 2013 om 20.00 uur in de Dorpskerk aan de Torenlaan 16 in Blaricum

Henk Janssen OFM
Henk Janssen ofm, Arnhem, over Franciscus van Assisi:  de man uit het dal van Spoleto. Een geaarde spiritualiteit van de omarming.  

Franciscus van Assisi (1181-1226) leeft in een tijd van grote veranderingen. Opkomst van de steden en de geldeconomie, de kruistochten en de opkomst van kritische armoedebewegingen in en buiten de kerk. In zijn lezing zal Henk Janssen ofm laten zien dat de ontmoeting met een melaatse voor Franciscus een radicale omkeer betekent.  
Hij zal laten zien hoe Franciscus (en Clara) in de voetstappen van Jezus Christus gaat en al doende een geaarde spiritualiteit van omarming (geen uit- maar insluiting) ontwikkelt die ook ons in 2013 kan inspireren om zorgzaam te leven op onze zuster moeder aarde en in alle mensen en in heel de schepping onze zusters en broeders te zien. Voor Franciscus was heel de wereld ‘ons klooster’ en zijn levensspreuk was Vrede en alle goeds! (zie o.a. G.P.Freeman, Umbrië. In de voetsporen van Franciscus, Haarlem 2010 4e).
 
Henk Janssen ofm (Leunen-Venray 1944), trad op 7 september 1964 in bij de Minderbroeders in Weert. Hij studeerde theologie (exegese) aan de Katholieke Theologische Hogeschool Utrecht en aan de Theologische Faculteit der Godgeleerdheid, Rijksuniversiteit Utrecht. Hij was van 1975-1977 schoolcatecheet in Den Haag en Utrecht. In 1977 werd hij tot priester gewijd en was van 1977-2000 studentenpastor in Utrecht. Van 2000 tot 2009 was hij deken van het dekenaat Utrecht en medebestuurder van het aartsbisdom Utrecht. Sinds december 2009 is hij emeritus-deken. Hij is rector van de Clarissen in Megen, bestuurslid van het internationale Bonhoeffer-werkgezelschap en hoofdredacteur van het Tijdschrift voor verkondiging. Als docent bijbelse vorming geeft hij leerhuizen en lezingen. Sinds kort is hij lid van het kapittel (hoogste bestuursorgaan) van de Minderbroeders in Nederland. Hij woont in de kleine franciscaanse JONAS-communiteit in Arnhem, waarin hij de kok is.

De avond wordt gehouden in de Dorpskerk in Blaricum en begint om 20.00 uur precies. Vanaf 19.45 uur zijn koffie en thee beschikbaar. Opgave vooraf wordt op prijs gesteld via de website www.pgblaricum.nl ; daar kunnen ook de meeste inleidingen die in de afgelopen jaren zijn gehouden, worden beluisterd.
U bent van harte welkom.