31 oktober 2014

De bezieling van Awraham Soetendorp. Woensdag 19 november 2014 Johanneskerk, Naarderstraat, Laren

Awraham Soetendorp
Rabbijn Awraham Shalom Soetendorp behoort in het jodendom tot de liberale richting. Hij werd in 1943 in Amsterdam geboren waar zijn vader Jacob Soetendorp rabbijn was en bracht zijn eerste levensjaren door bij pleegouders op een onderduik-adres. Na de oorlog vond hij zijn ouders terug en woonde van 1948 tot 1953 in Israël.
Soetendorp volgde verschillende opleidingen, waaronder het Vossius Gymnasium, het Leo Baeck College in Londen en het Hebrew Union College Cincinnati in de Verenigde Staten.
Hij was van 1968 tot 2008 rabbijn van de Liberaal Joodse Gemeente te Den Haag.
Soetendorp vervult vele internationale functies. In de beweging One Voice is hij actief in het bijeenbrengen van vredesgroepen in Palestina en Israël.
Awraham Soetendorp komt ons vertellen wat hem in zijn leven bezielt om door te gaan en te helpen bouwen aan vrede en veiligheid. Ondanks alles wat hem en het joodse volk is overkomen.
Uit het voorgesprek met hem bleek dat het een indrukwekkende avond zal worden!
Tijd 19.30 – 21.30 uur

EEN BEZIELDE RABBIJN IN LAREN

Een volle Johanneskerk luisterde op 19 november jl. ademloos naar een bewogen verhaal van rabbijn Awraham Soetendorp. Dat verhaal ging over de vraag waar hij zijn bezieling vandaan haalt. Hij sprak over zijn miraculeuze redding in de oorlog, toen een SS-officier -  die hem tijdens een razzia als baby in de wieg zag liggen - hem spaarde. Over al die mensen die in die oorlogsjaren met gevaar voor eigen leven Joden onderdak verleenden. Over zijn rotsvast vertrouwen dat Joden en Palestijnen vreedzaam samen kunnen leven. Bovenal vindt hij zijn bezieling in de ontmoeting met kinderen en jongeren, want die hebben de toekomst.
Op zijn indrukwekkende voordracht volgde een lange stilte. Menigeen vroeg zich af: ‘Hoe hou je dat vol, ondanks alle tegenslag en tegenwerking?’ Soetendorp citeerde het antwoord op die vraag van een prediker die steeds dezelfde boodschap bracht, zonder dat er gehoor aan werd gegeven: ‘Ik doe het ook om zelf niet moedeloos te worden’.
Aan het slot zong rabbijn Soetendorp ons toe: ‘Sjalom aleechem’ (Vrede zij u). Geëmotioneerd vielen we allemaal in.